Sporten is gezond, maar in het weekend zitten de eerstehulpposten van ziekenhuizen vaak vol gewonde of geblesseerde sporters. En soms is het de vraag of zij de week erop wel weer gewoon aan de slag kunnen.

Sport en spel

Sporten en spelen: veel mensen doen niets liever. Het is ook gezond. Meestal dan, want het kan soms zomaar gebeuren dat je bij het beoefenen van jouw sport gewond of geblesseerd raakt. Het verhalen van schade ligt dan alleen wel iets anders dan bij andere ongevallen. Binnen het aansprakelijkheidsrecht nemen sport en spel namelijk een bijzondere plek in.

Hoe werkt de aansprakelijkheid bij sport- en spelsituaties?

Soms verwondt een sporter zichzelf, maar het komt ook voor dat letsel ontstaat door obstakels op het speelveld of parcours, of door toedoen van een mede-sporter.

Wat onder normale omstandigheden als onrechtmatig geldt, is dat in een sport- of spelsituatie vaak niet. Als je op straat ‘zomaar’ een schop van iemand krijgt, is dat bijvoorbeeld wat anders dan als je op een voetbalveld wordt getackeld.

Het komt er op neer dat je binnen sport- en spelsituaties over en weer soms meer van elkaar moet accepteren dan in het dagelijkse leven het geval is. Er gelden dan letterlijk andere regels. Dit wordt echter anders als het gedrag van, bijvoorbeeld,  jouw tegenstander zo abnormaal is dat je dit niet hoeft te verwachten, of dat zijn gedrag ingaat tegen de geest van het spel. Vooral als dat gedrag ernstig letsel tot gevolg heeft.

Wat kun je doen?

Als je letsel oploopt bij een sport- en spelsituatie, dan is het van groot belang om bewijs te verzamelen van wat er precies gebeurd is.  Je moet namelijk kunnen aantonen dat de situatie waarbij je letsel opliep buiten de regels of geest van het spel viel. Bij bewijs kun je denken aan foto’s of videobeelden, maar ook getuigenverklaringen van bijvoorbeeld teamgenoten kunnen helpen.

Bij twijfel kun je hoe dan ook altijd even met ons bellen om jouw situatie voor te leggen.

je kunt altijd even met ons bellen om jouw situatie voor te leggen.

Schade melden

Contact

Meer weten?

Wilt u hier meer weten of heeft u een andere vraag voor ons? Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze experts of vul het contactformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Edwin is Expert Personenschade bij Kloppenburg
Edwin van Slooten

Expert Personenschade

033 254 17 46 eslooten@kloppenburgnli.nl

    WhatsApp ons whatsapp icon